Tovább a tartalomra

Szent István szelleme a mai Magyarországon

2011. november 14. hétfő

Szent István királyunk szelleme – melyet az Intelmekben megfogalmazott, mai napig alapul szolgálhatna nemzetünk vezetőinek.

Szent István szellemisége fontos a magyarság számára. A cikkben azonban nem erről lesz szó, hanem arról a kísértetről, amely az utcákat járja, látva, hogy nem épp minden úgy megy országunkban, mint kéne és ahogy azt ő 1000 éve elképzelte.

A Szent István király-lidérc – vagy ahogy a fővárosban nevezik: „a Vajk-rém” – huhogva tér be szupermarketekbe, ahol – nevéhez híven – a hűtőszekrényeknél jóízűt falatozik a krémes tejtermékekből, és a hozzá felnégyelt kenyérből.

„A kedvence a Tolle magyaros vajkrém” – meséli az egyik áruházi elárusító, aki rendszeresen beszélgetésbe elegyedik az államalapító szent szellemével. – „Persze a nassolástól megszomjazik, és belekóstol a tokaji aszúba, melyhez egész testét belepréseli a borosüvegbe. Miután ezzel végzett, a szellem kibújik a palackból.”

Magyarország közlekedésére is kíváncsi volt az egykori uralkodó: többek között utazott szellemvasúton. A kísértet fogorvosnál is járt, csináltatott egyik fogára egy szent koronát.

Megfordult azonban már több politikusnál is. Orbán Viktor így köszöntötte az államalapítót: „István, ezer éve nem láttam magát!”. Vona Gábor baráti jobbot nyújtott a szellemnek, aki pedig Szent Jobbal üdvözölte a politikust.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.